Kriminalfilmer

Brott är bra underhållning

Kriminalfilmer är förmodligen en av de mest populära filmgenrer. I engelska och amerikanska kallas även genren "Suspense", som direkt översatt till svenska betyder "spänning" och det är precis vad genren handlar om. En av de mest grundläggande vinklingarna av denna typ av film är ofta att det är ett brott som begåtts - det kan vara rån, mord eller andra illdåd. Polis, en privatdetektiv eller en avdelning som jobbar med kriminalfall och brottsplatser sätts på fallet och sedan följer tittaren utredningsarbetet, som ofta är ett stort pussel som ska sätta ihop innan folk får en klar bild av förövaren eller förövarna. I de sista spännande scenerna identifieras gärningsmannen och - i de flesta fall - så småningom tas till fånga. Detta kan vara lite svårt och otäckt för de mindre. Brottsfilmer för barn är oftast mindre blodiga och skrämmande, så de små inte får mardrömmar om filmen på natten.

Brott har en lång historia

Mysterier är ursprungligen en litterär genre som kan spåras tillbaka till så stora författare som Dostojevskij, Charles Dickens och Edgar Allan Poe, men själva begreppet brott användes först av författaren Arthur Conan Doyles berättelser om privatdetektiven Sherlock Holmes, som sedan har spelats in otaliga gånger och är fortfarande på Kriminalfilmer topp 10. Inspelningar av dessa och andra litterära källor inleddes i början av 1940 och de har sedan dess kallats för film Noir. Bland dessa är Riddarfalken, som är baserad på en roman av Dashiell Hammet och den är fortfarande ansedd vara bland de bästa kriminalfilmer. Ett flertal av deckarförfattaren Raymond Chandlers romaner har filmatiserats, ofta med Humphrey Bogart i huvudrollen som privatdetektiv Philip Marlowe.

Få till en bra spänning.

Det finns en enorm mängd bra kriminalfilmer. Det finns också en uppsjö av av brottsserier som nästan dagliga syns på TV-skärmen. Som exempel har du CSI-serien Criminal Minds och liknande, och både filmer och TV kan vi enkelt ta del av i Skandinavien, inte minst i Sverige eller Danmark. Tänk bara på Bron, Hassel, Wallander och andra. Brott kan väljas utifrån olika kriterier och det kan vara ganska gamla klassiker eller lite senare som Columbo med Peter Falk i huvudrollen. Vill man kanske se en av de senare skandinaviska filmerna har du riktigt bra filmval som Jägarna med Rolf Lassgård eller någon av de många filmer i serien om Beck. Där möter vi Peter Haber som Martin Beck och Gunvald som spelas av Mikael Persbrandt. I till exempel Wallander ser vi att filmerna spelats in med olika aktörer i huvudrollen. Huvudrollen spelas av både Rolf Lassgård och senare av Krister Henriksson, samt engelska Kenneth Branagh i den brittiska versionen.

Brott hittar du lättast på BLOCKBUSTER

Tidigare i den fysiska filmuthyrningsbranschen var det många hyllmeter av filmer i VHS-format att titta igenom. Hade du siktet inställt på en viss film för kvällens underhållning, så var det stor risk att filmen redan var uthyrd - och sedan kunde du tillbringa en halvtimme för att hitta något annat. Idag finns BLOCKBUSTER, en webbutik där du sitter hemma framför datorn och söker upp alla de bästa kriminalfilmerna någonsin. Inte tar det någon tid heller, för på BLOCKBUSTER är både filmer och TV-serier indelade i genrer så att du snabbt kan hitta din favoritfilm.

Loading spinner