Dokumentärfilmer

Dokumentär - berättelser från verkliga livet

En dokumentär kan vara många olika saker. Vad som kännetecknar en dokumentär är att den är förankrad i den verkliga världen eller livet. Det är alltså inte fråga om fiktion, och manuskript används i dokumentärfilm. Följer man dessa regler har man nästan fria tyglar i resten av filmens struktur. En dokumentär kan handla om många olika saker. Du kan till exempel se en dokumentär om vilda djur, ett krig, en sportstjärna eller något annat. Här på Blockbuster tycker vi att det viktigt att ha ett så brett spektrum som möjligt så att du kan hitta exakt den dokumentärfilm som du längtat efter att se. Oavsett om det är för skojs skull eller för att du verkligen vill veta och lära dig fakta, så är dessa filmer helt fantastiska att följa.

Den första filmen var en dokumentärfilm

Dokumentärgenren har sina anor från tiden när den första filmen producerades, strax före sekelskiftet 1900. Eftersom de visade typiska vardagssituationer var det oftast filmer av dokumentärkaraktär man gjorde. Dock är den första riktiga dokumentären från 1922, när Robert J. Flahertys gjorde sin film Nanook of the North, som visar tittarna hur arktiska jägare levde. Under de senaste åren har det skapats alltmer dokumentärfilm, som handlar om alla möjliga tänkbara och otänkbara ämnen. Idag hittar du enkelt ett enormt utbud av filmer inom detta fack. Endast fantasin sätter gränser för vilka typer av dokumentärer du kan fördjupa dig i.

Hitta din dokumentär här

Den kanske mest kända dokumentären som gjorts är filmen "En obekväm sanning" av Al Gore. Filmen handlar om klimatförändringar och skildrar de värsta konsekvenserna av vad som kan hända med oss och vår planet om vi inte tänker på vår konsumtion. Denna film är en av många dokumentärformer, där vi ser Al Gore stå på en scen och prata om sin kunskap. Andra typer av dokumentärfilmer visar mer vardagliga situationer där du som tittare får se det verkliga livet. Här kan nämnas bland andra filmen "I Am Ali", som handlar om boxaren Mohammed Ali. Här får vi följa honom och se hur han var även utanför ringen. En filmskapare du också kan komma att bekanta dig med är regissören Michael Moore. Han har gjort många bra filmer, som alla är måsten att se om du gillar dokumentärer - här ingår bl.a. "Capitalism, A Love Story".

Brett urval av dokumentärer

På BLOCKBUSTER finns ett brett utbud av dokumentärfilmer, så att du kan hitta precis den som tilltalar dig mest. Här kan du se nordiska dokumentärer, men naturligtvis även utländska. Dessutom har vi alltid helt nya filmer för en billig peng, och även våra premiärfilmer ser du billigt. En bonus när du väljer att titta på film på Blockbuster är att du bara betalar för det du faktiskt ser. Du kommer inte bindas upp av något abonnemang, så du har alltid fria händer med oss.

Loading spinner