Christopher Nolan

Om Christopher Nolan

Christopher Nolan föddes den 30 juli 1970 i London i England. Han är en brittisk manusförfattare, filmproducent och regissör. Christopher Nolan fick sitt stora genombrott när han regisserade Memento. Memento är en thriller från år 2000. Dessutom har han gett nytt liv till Batman-filmerna.

Karriär

Christopher Nolan arbetar ofta tillsammans med sin bror: Jonathan Nolan. Christopher Nolan har bland annat regisserat Batman Begins, The Dark Knight och The Dark Knight Rises. Dessutom har han varit med och skapat Interstellar, Dunkirk och Inception. Inception är en thriller från 2010 som Nolan skrivit manus till och även regisserat. I filmen medverkar bland andra Leonardo DiCaprio och Ken Watanabe. Några andra filmer som han varit med och antingen skrivit manus till, regisserat eller producerat är Transcendence, Justice League, Insomnia, Doodlebug, Following, The Prestige och Man of Steel. Men mest känd är han förmodligen för Batman-filmerna som vunnit oerhörd popularitet och som faktiskt ses som exempel på något av de bästa som finns inom genren actionhjälte-filmer. Filmerna är både mörka, mystiska, actionfyllda och intelligenta. Christopher Nolan har lyckats skapa en oförglömlig atmosfär och en känsla av mystik som är svår att härma. Christopher Nolan har en enormt framgångsrik karriär bakom sig och har hyllats av såväl kritiker som publik för sin insatser för filmindustrin. Han har blivit omskriven i massmedia världen över och vunnit ett stort antal priser vid olika filmfestivaler.

Priser

Christopher Nolan har Oscarsnominerats ett antal gånger, bland annat för Bästa orginalmanus för Memento, för Bästa film och Bästa orginalmanus för filmen Inception och för Bästa film för Dunkirk. Dunkirk är en krigsfilm och ett historiskt drama från 2017 som Nolan både skrivit och regisserat.

Trivia

Ett antal av Christopher Nolans filmer har legat på IMDB:s lista över de 250 bästa filmerna genom tiderna. Christopher Nolan har skrivit förordet till boken The Science of Interstellar som är skriven av Kip Thorne.

Privatliv

Christopher Nolan gifte sig med Emma Thomas år 1997. Christopher Nolans pappa är brittisk, och hans mamma är amerikansk. Nolan har dubbelt medborgarskap.

Fakta

  • Namn: Christopher Nolan
  • Födelsedatum: 30 juli 1970
  • Födelsestad: London, England
  • Nationalitet: USA och England
  • Föräldrar: Christina Nolan och Brendan Nolan
  • Syskon: Jonathan Nolan och Matthew Francis Nolan
Loading spinner