George Lucas

Om George Lucas

George Lucas föddes den 14 maj år 1944 i Modesto, Kalifornien i USA. Han har en lång karriär bakom sig som manusförfattare, regissör och filmproducent. Mest känd är han för Star Wars-filmerna samt filmerna om äventyraren Indiana Jones. George Lucas studerade bland annat psykologi och filosofi på Modesto Junior College.

Karriär

George Lucas föddes i en småstad i Kalifornien. Hans pappa ägde en affär och familjen flyttade på 50-talet till en större ranch. I tonåren fick George Lucas ett stort intresse för bilar men efter en bilolycka den 12 juni 1962 så beslutade han sig för att sluta köra rally. George Lucas fick ett allt större intresse för filmhistoria och animering. Hans första egna film var en dokumentär som hette Look at Life. Han började arbeta som filmfotograf för Saul Bass och var med i skapandet av filmen Why Man Creates från 1968. George Lucas blev vän med Francis Ford Coppola och bildade bolaget American Zoetrope. George Lucas stora genombrott kom med filmen Sista natten med gänget från 1973. Bland andra Harrison Ford och Wolfman Jack var med i filmen. George Lucas första Star Wars-film hade premiär år 1977. Idag finns George Lucas kontor och hans företag samlade på Skywalker Ranch i Marin County. Lucas driver bland annat ett mycket framgångsrikt bolag som skapar specialeffekter till filmer som andra bolag producerar.

Priser

George Lucas har blivit mångfaldigt prisad och belönad för Star Wars-filmerna som av många anses som några av världens absolut bästa filmer. Både kritiker och publik älskar filmerna. Även Indiana Jones-filmerna har blivit oerhört populära och vunnit massor av priser.

Trivia

Det sägs att George Lucas började studera på universitet för att slippa undan att ta över sin pappas kontorsbutik. Kanske var det intresset för psykologi, filosofi och livsfrågor som fick honom att söka sig till något mer intellektuellt stimulerande och mer kreativt. Han fann absolut sitt hem i filmvärlden.

Privatliv

George Lucas var gift med Marcia Lucas år 1969 till 1983. 2013 gifte han sig med Mellody Hobson.

Fakta

  • Namn: George Lucas
  • Födelsedatum: 14 maj år 1944
  • Födelsestad: Modesto, Kalifornien
  • Nationalitet: Amerikan
  • Föräldrar: George Walton Lucas Sr. och Dorothy Ellinore Bomberger
  • Syskon: Wendy Lucas, Ann Lucas och Kathleen Lucas
Loading spinner