Ingmar Bergman

Om Ingmar Bergman

Ingmar Bergman föddes 1918 i Uppsala. Han var en svensk film- och teaterregissör så väl som manusförfattare, teaterchef, dramatiker och författare. Bergman anses vara en av Sveriges mest kända kulturpersonligheter, även internationellt. Bland hans mest kritikerrosade filmer återfinns Det sjunde inseglet, Sommarnattens leende, Scener ur ett äktenskap och Fanny och Alexander. Bergman dog den 30 juli, 2007 på Fårö, Gotland.

Karriär

Bergman studerade 1937–1940 vid Stockholms högskola och det var under denna tid han började intressera sig för teater och film. Redan 1937 började han att regissera amatörteater och studentteater. Under början av 1940-talet arbetade han som manusassistent åt Hjalmar Bergmans fru Stina, på Filmstaden i Råsunda. Redan i unga år så skrev han flera egna pjäser och berättelser. 1942 hade han sin första uppsättning av en egen pjäs på Stockholms studentteater. 1944 fick han chansen att filma sitt eget originalmanus, som blev till den prisbelönta filmen Hets.

Debut som filmregissör gjorde han med filmen Kris, 1946 som var efter en pjäs av Leck Fischer. Det blev dock inte så bra och Berman bestämde att försöka sig på att lära sig allt om filmproduktion via studiebesök på olika avdelningar på filmstaden. Vid denna tid fanns ingen filmskola. Strax efter detta så fick han chansen att göra en ny film. Det för en fristående filmbolagsdirektör vid namn Lorens Marmstedt. Efter det följde flera filmer så som Det regnar på vår kärlek (1946), Skepp till Indialand (1947), Musik i mörker (1947) och Fängelse (1949).

Under 1950-talet debuterade Bergman även som regissör på Dramaten samt att han fortsatte göra filmer. Mellan 1957-2003 arbetade han både med teater och film. Han gjorde även flera produktioner för SVT.

Filmografi

Ingmar Bergman har regisserat, skrivit och uppfört en mängd olika pjäser, filmer och tv-drama. Från den första enkla filmen Hets, 1944 så har det bland annat blivit Sommaren med Monika,1954, Sommarnattens leende, 1955, Det sjunde inseglet, 1957, Jungfrukällan 1960, Fanny och Alexander, 1982, samt många fler filmer där emellan. För tv gjorde han bland annat Riten,1969, Scener ur ett äktenskap, 1973, och Saraband, 2003.

Priser

Ingmar Bergman har fått en hel del olika priser. Bland annat har han vunnit tre Oscar, så väl som varit nominerad många gånger. Han har även vunnit Césarpriset en gång. Han var nominerad två gånger till BAFTA Awards. Sedan har han även vunnit Guldbjörnen samt vunnit flera gånger om i olika kategorier på Golden Globe Awards, så väl som han tagit hem Guldbaggen flera gånger om.

Trivia

Flera platser och gator har idag namn efter Ingmar Bergman. Det finns en gata och ett torg i Stockholm med hans namn, så väl som det finns en gata i hans födelsestad som bär hans namn.

Privatliv

Ingmar Bergman var gift fem gånger totalt. Det var 1943–1946 med Else Fisher, som han fick en dotter vid namn Lena Bergman med. Sedan var han 1947–1952 gift med med Ellen Strömholm och de fick fyra barn, Eva, Jan, Anna och Mats Bergman. Mellan 1952–1959 var Berman gift med Gunvor Grut, som han fick en son tillsammans med. Därefter så mellan 1959-1969 var han gift med Käbi Laretei, och de fick en son tillsammans. Från 1971 var han gift med Ingrid von Rosen. Under 2004 så avslöjades det att han var far till ett av hennes barn från hennes första äktenskap. Utöver dessa fruar, så har han även levt tillsammans med Liv Ullman, Harriet Andersson och Bibbi Andersson.

Fakta

  • Namn: Ernst Ingmar Bergman
  • Födelsedag: 14 juli 1918
  • Födelsestad: Uppsala
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Erik Bergman och Karin Bergman
  • Syskon: Dag Bergman, Margareta Bergman
  • Barn:Eva Bergman, Mats Bergman, Ingmar Bergman, Daniel Bergman, Maria von Rosen, Linn Ullman
Loading spinner