Jan Troell

Om Jan Troell

Jan Troell, född 1931 är en svensk regissör, samt manusförfattare och filmfotograf. Hans far är Gustaf Troell. Bland Troells mest kända filmer finns Utvandrarna, Nybyggarna, Sagolandet och Orkanen. För de flesta är det just filmatiseringen av Mobergs romansvit som man känner till honom för.

Karriär

Troell valde att utbilda sig till folkskollärare, men under 1950-talet började han spela in kortfilmer. Detta i syfte att ha i sin undervisning. I mitten av 1960-talet slutade han som lärare för att helt koncentrera sig på filmbranschen. Till en början jobbade han som filmfotograf bland annat tillsammans med Bo Widerberg. Troell fortsatte att vara fotograf även för sina egna filmer. Hans långfilmsdebut var Här har du ditt liv, 1966. Det blev ett stort genombrott för Troell och filmen ses idag som ett mästerverk. Under början av 1970-talet gjorde han filmatiseringen av Vilhelm Mobergs romansvit Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige, det med två filmer. Det blev stora framgångar och tack vare det fick han erbjudanden om att göra ett par filmer i Hollywood.

Filmografi

Troell började som sagt med att spela in flera kortfilmer för att senare ge sig på långfilmer. Hans debut var Här har du ditt liv 1969, som följdes av Utvandrarna, 1971 och Nybyggarna, 1972 samt en längre Tv-version. Därefter gjorde han ett par filmer i Hollywood, så som Pionjärerna (original Zandy's Bride) (1974) med Liv Ullmann och Gene Hackman samt även Orkanen, 1979, med Mia Farrow, Jason Robards och Max von Sydow. 1982 så gjorde han Ingenjör Andrées luftfärd och 1988 gjorde han dokumentären Sagolandet. 1991 regisserade han Il Capitano, en film om Åmselemordet. Under 2000-talet gjorde hand bland annat tre kortfilmer samt ett par dokumentärer och 2012 gjorde han filmen Dom över död man.

Priser

Jan Troell har nominerats och mottagit en mängd priser genom åren. Han har tagit emot Chaplin-priset samt fått fleras Guldbaggar. Han har även nominerats för Academy Award, fått Silverbjörnen, flera olika kulturpriser. Han blev även nominerad till en Oscar för Ingenjör Andrées luftfärd.

Trivia

2011, när Troell fyllde 80 år, så hyllades han med ett program i SVT samt även i boken "Regi, foto, klippning: Jan Troell" av Kurt Mälarstedt.

Privatliv

Jan Troell gifte sig med Agneta Ulfsäter-Troell och tillsammans har de dottern Yohanna Troell. Jans pappa är Gustaf Troell, som var en svensk tandläkare.

Fakta

  • Namn: Jan Gustaf Troell
  • Födelsedag: 23 juli 1931
  • Födelsestad: Limhamn, Malmö
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Gustaf Troell, Alma Maria Ingeborg (Mia) Bolmstedt
  • Syskon: Stig och Ulf
  • Barn: Yohanna Troell
Loading spinner