Lasse Hallström

Om Lasse Hallström

Lasse Hallström född 1946 är en svensk filmregissör. Han är bland annat känd för sitt samarbete med Magnus Härenstam och Brasse Brännström i flera tv-program. Bland hans mest kända filmer finns Mitt liv som hund, Ciderhusreglerna, Gilbert Grape och Chocolat. Hans mamma var författare samt att han är dotterson till Ernst Lyberg och systerson Bengt Lyberg. Hans bror, Anders Hallström var skådespelare.

Karriär

redan under lågstadiet kom Lasse att vara intresserad av film, tack vare sin far och han regisserade klasskamrater i olika historier. Under tiden som elev på Adolf Fredrik gjorde han olika spexfilmer. Han kom att under tiden på universitetet att bli vän med Magnus Härenstam och Brasse Brännström och de gjorde snart många olika tv-program tillsammans. Han gjorde även flera av ABBA:s musikvideor. Lasse kom att bli upptäckt av Chaplin-redaktören och senare producenten Bengt Forslund, som uppmuntrade honom att göra film för vita duken.

Filmografi

Efter Forslund uppmuntrat Lasse så gjorde han då ett par filmer så som En kille och en tjej, 1975, Jag är med barn, 1979 och Två killar och en tjej, 1983. 1981 gjorde han även filmen Tuppen, för SG. 1985 gjorde han Mitt liv som hund, som senare tog sig till USA och efter att den var nominerad för Oscar, så fick Lasse flera anbud från Hollywood för att göra film där. Det ledde till att Lasse sedan 1990 har gjort flera kända Hollywoodfilmer, som bland annat Gilbert Grape (1993), Alla talar om Grace (1995), Ciderhusreglerna (1999), Chocolat (2000) och Casanova (2006). 2012 gjorde han åter en svensk film, nämligen Hypnotisören.

Priser

Mitt liv som hund blev nominerad till en Oscar, 1987. Flera av de filmer Hallström gjort för Hollywood kom att nomineras och motta flera Oscars, samt även flera andra priser.

Trivia

När Lasse Hallström skulle regissera Barnen i Bullerbyn, så sa författaren bakom böckerna, Astrid Lindgren det att hon inte skulle försöka gilla honom, eftersom att de andra regissörer hon gillat, dog. Hon menade då Tage Danielsson och Olle Hellbom.

Privatliv

Lasse Hallström var gift med Malou Hallström mellan 1976-*1985. De har ett barn tillsammans. Sedan 1994 är han gift med Lena Olin, som han har en dotter tillsammans med. Lasses föräldrar var tandläkaren Nils Hallström och författaren Karin Lyberg. Hans bror var Anders Hallström, som verkat som skådespelare.

Fakta

  • Namn: Lars Sven "Lasse" Hallström
  • Födelsedag: 2 juni 1946
  • Födelsestad: Stockholm
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Nils Hallström och Karin Lyberg
  • Syskon: Anders Hallström
  • Barn: Tora Hallström och Johan Hallström
Loading spinner