Lisa Aschan

Om Lisa Aschan

Lisa Aschan född 1978 är en svensk filmregissör så väl som manusförfattare. Hennes långfilmsdebut var Apflickorna. Sedan har hon även gjort två långfilmer till efter det. Hon är ganska förtegen om sin familj, men har sagt att hennes stora förebild är hennes mamma.

Karriär

Aschan gick på internatskola i England och efter det så studera hon vid Stockholms Filmskola. Lisa Aschan har även bland annat arbetat som regiassistent på Dramaten. Hon har även gått ett år på Konsthögskolan, där hon var specialelev för Marie-Louise Ekman. Sedan så utbildade hon sig på Den danske filmskole i Köpenhamn. Under studietiden var hon uppmärksammad för sin filmsvit Fuck the rapist, som då var ett gäng med fiktiva reklamfilmer. Hon har även gjort flera kortfilmer, som visats på olika filmfestivaler världen runt.

Filmografi

Under studietiden gjorde Lisa Aschan 2003 ”Borta i tankar”, som vad baserad på en novell. Därefter kom då de fiktiva reklamfilmerna i form av Fuck the rapist. Hon gjorde sedan 2006, en kortfilm vid namn In Transit, samt 2007 gjorde hon Goodbye Bluebird. Båda dessa filmer har visats på flera olika filmfestivaler runt om i världen. 2009 gjorde Lisa en barn-tv-serie. Nämligen Thea & leoparden. Under 2011 gjorde hon sin långfilmsdebut, det i form av Apflickorna. Ett par år senare, 2015 kom det en film vid namn Det vita folket och 2018 gjorde hon en kortfilm vid namn Guds Tystnad. 2019 gjorde Lisa filmen, Ring mamma!

Priser

Aschan har mottagit flera priser för Apflickorna. På Göteborgs filmfestival vann den Dragon Award Best Nordic Film och FIPRESCI-priset. Denna film har även vunnit pris för Best Narrative Feature på Tribeca Film Festival 2011. Den har också fått flera priser på andra filmfestivaler. Sedan fick Lisa även flera Guldbaggar för filmen.

Trivia

under 2011 fick Lisa Stockholms filmfestivals nyinstiftade långfilmsstipendium på fem miljoner, det för att göra filmen Det vita folket. Ett par månader senare tackade hon nej till detta, eftersom hon kände att filmen i sig tog en annan riktning än vad kravet som stipendiet hade .

Privatliv

Lisa Aschan föddes i Vejbystrand, Skåne, med föräldrapåbrå från ryska kulturkretsar. När hon var 12 så flyttade de till Göt3eborg, samt att hon efter det gick på internatskola i England. På frågan om hon har familj, så brukar hon bara svara ja, så vad hennes föräldrar heter, eller om hon hare syskon vet vi inte. Ej heller om det finns någon käresta.

Fakta

  • Namn: Daria Sofia Elisabeth Aschan
  • Födelsedag: 28 februari 1978
  • Födelsestad: Vejbystrand, Skåne
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: -
  • Syskon: -
  • Barn: -
Loading spinner