Mårten Klingberg

Om Mårten Klingberg

Mårten Klingberg, född 1968 är en svensk regissör så väl som skådespelare och manusförfattare. Han har varit gift med skådespelaren Marie Robertson. Klingberg har gjort flera roller i Beck, samt att han regisserat flera av dessa med. Dessutom har han gjort ett par filmmanus. Klingberg växte upp i Vällingby, en förort till Stockholm. Han älskade skolan och att hålla på med sport, och han testade på det mesta från simning till fotboll. Dock kom han att intressera sig för att först vara framför kameran och senare även att vara bakom den.

Karriär

Mårten Klingberg kom att efter ha gjort lumpen att gå på Teaterhögskolan i Stockholm, då skådespelarlinjen. Efter det gick han manuslinjen på Biskops-Arnös Folkhögskola. Sedan utbildade han sig på Dramatiska Institutet (nuvarande Stockholms Dramatiska Högskola), halva utbildningen Manus för Film & TV, andra halvan Regi för Film & TV. Hans examensfilm var ”Viktor och hans bröder”, som har mottagit flera internationella priser. Efter det kom han att börja regissera flera långfilmer, samt även spela olika roller både i tv och på film. Bland annat har han medverkat i flera tv-serier. En betydande roll har varit den som Nick i Beck-filmerna.

Filmografi

Första filmen var Mårtens examensfilm, 2002 och det var ”Viktor och hans bröder”. Efter det så kom 2003 filmen ”Utan dig”. Filmen Offside gjorde Klingberg 2006. 2012 kom Cockpit och 2013 gjorde han tv-serien Familjen Holstein-Gottorp. 2015, 2016 och 2018 regisserade han flera Beck-filmer. 2020 så regisserade han filmen Min pappa Marianne. Han har under dessa år även medverkat som skådespelare, i flera av de filmer han själv regisserat, men även i andra filmer. 2022 regisserar han filmen Ur spår.

Priser

Examensfilmen Viktor och hans bröder har mottagit runt ett 40-tal internationella filmpriser, samt att den även har vunnit en guldbagge för bästa kortfilm. Klingberg har även mottagit Ingmar Bergman-priset.

Trivia

Som ung så höll Klingberg på med en massa olika sporter och idag är han även stående krönikör för tidningen ”Runner’s World”.

Privatliv

Mårten Klingberg har varit gift med skådespelerskan Marie Robertson och tillsammans har de en dotter. När det gäller övrig familj så är det inte mycket information som finns om vare sig föräldrar eller syskon.

Fakta

  • Namn: Tomas Mårten Klingberg
  • Födelsedag: 1 april 1968
  • Födelsestad: Stockholm
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: -
  • Syskon: -
  • Barn: en dotter
Loading spinner