Mikael Håfström

Om Mikael Håfström

Mikael Håfström född 1960 är en svensk regissör och manusförfattare. Hans far är konstnären Jan Håfström och hans mor är översättaren Maria Ortman. Dessutom är han halvbror till Dan Håfström och sonson till konstnären Erik Håfström. Hans syssling är skådespelaren Jörgen Düberg. Bland hans kända filmer finns bland annat Ondskan, som gav honom internationellt genombrott. Han är även känd för flera kända tv-serier så som Dirigenten.

Karriär

Mikael Håfström utbildade sig som regissör vid Dramatiska Institutet så väl som att han studerade i New York. Efter sin utbildning fick han jobb som regiassistent på SVT. Det var även på SVT han debuterade med egen regi och det genom Hassel-filmen Terrorns finger. Efter det regisserade han ytterligare tre Hasselfilmer. 1996 regisserade han Vendetta, en Carl Hamilton-film. 2001 kom han att slå igenom som filmskapare och det med filmen Leva Livet. Ännu större succé gjorde han, när han regisserade filmen Ondskan. Den nominerades bland annat till en Oscar, vilket gjorde att Håfström uppmärksammades internationellt. Det gjorde att hans karriär kunde fortsätta med att göra flera filmer för just Hollywoods, samt att han även fortsatt med att regissera svenska filmer och serier.

Filmografi

Efter att ha gjort regi för flera av SVT:s filmer samt efter att han uppmärksammades internationellt efter Ondskan så kom Håfström att göra sin första utländska film, Derailed, 2005. Efter det så regisserade han skräckfilmen 1407, året 2007. Håfström fortsatte efter detta att regissera och göra film i USA. 2013 regisserade han Escape Plan. Det med kända skådespelare som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegge. 2019 var det åter dags för en svensk film, nämligen Quick, om den kända svenska seriemördaren.

Priser

Håfström har fått flera nomineringar, både för guldbagge och Oscars. Han tog hem en guldbagge för bästa manuskript för filmen Leva Livet, samt att han fått ett festivalpris i Los Angeles för Strandvaskaren. Det år 2004.

Trivia

Mikael Håfströms smeknamn är ”Heffa”.

Privatliv

Mikael Håfström har varit gift med Anna Anthony, samt med Kelly Denis. Han har även varit sambo med Astrid Sylwan. Han har fyra barn. Han har tre bröder och hans föräldrar är konstnären Jan Håfström och översättaren Maria Ortman.

Fakta

  • Namn: Jan Mikael Håfström
  • Födelsedag: 1 juli 1960
  • Födelsestad: Lund, Skåne
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Jan Håfström, Maria Ortman
  • Syskon: Dan Håfström, Felix Holmgren, Mattias Ortman
  • Barn: fyra barn
Loading spinner