Roy Andersson

Om Roy Andersson

Roy Andersson föd 1943 är en svensk filmregissör, manusförfattare, filmproducent och reklamfilmare. Han har en bror, Kjell Andersson som är en dokumentärfilmare. Genombrottsfilmen var En kärlekshistoria. Andra kända filmer han har regisserat är bland annat Sånger från andra våningen, Du levande samt En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

Karriär

Roy Andersson studerade litteraturhistoria och filosofi vid universitetet och fortsatte 1967 med att studera på Filminstitutets filmskola. 1968 kom han att vara regiassistent till Bo Widerberg och det vid inspelningen av filmen Ådalen 31. 1970 så debuterade han själv med filmen En kärlekshistoria. 1975 kom hans andra film, Giliap. Sedan hade han ett uppehåll med att regissera långfilmer. Detta uppehåll varade i hela 25 år. Under dessa år kom han att istället regissera reklamfilmer. 1981 så grundande Andersson Studio 24, ett oberoende filmbolag och en studio i centrala Stockholm. År 2000 återgick Andersson till att regissera långfilmer igen och det med filmen Sånger från andra våningen. Den var första delen i en trilogi, där de två nästkommande filmerna hette Du levande och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

Filmografi

Genombrottet kom 1970 med En kärlekshistoria och följdes upp med Giliap 1975. Den mottogs inte lika väl, så Andersson tog en paus fram till år 2000. Då kom Sånger från andra våningen. Den följdes av Du levande, 2007 och En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, 2014. Utöver dessa filmer så har Roy Andersson gjort hundratals reklamfilmer. Nästan alla dessa gjordes i en enda tagning med amatörer. Så har han fortsatt sedan med de långfilmer han skapat under 2000-talet.

Priser

För filmen En kärlekshistoria så har Andersson fått Chaplin-priset samt Kurt Linders minnesfondsstipendium. Sånger från andra våningen har fått två guldbaggar. För filmen Du levande har Andersson fått guldbagge, Silver Hugo samt ett festivalpris. Om det oändliga har fått Leone d'Argento di San Marco (Silverlejonet) samt var nominerad för guldbaggen i två kategorier.

Trivia

1975 tog han en paus på 25 år från att regissera.

Privatliv

Roy Andersson har varit tillsammans med författaren Lena Andersson. Han har två döttrar, vid namn Sandra och Carina. Han har även en särbo. Hans bror är Kjell Andersson, en dokumentärfilmare.

Fakta

  • Namn: Roy Arne Lennart Andersson
  • Födelsedag: 31 mars 1943
  • Födelsestad: Göteborg
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: -
  • Syskon: Kjell Andersson
  • Barn: Sandra, Carina
Loading spinner