Ruben Östlund

Om Ruben Östlund

Ruben Östlund, född 1974 är en svensk filmregissör och manusförfattare. Dessutom har han även arbetat som klippare och filmfotograf på flera filmer. Hans mor och far heter Catarina och Claes-Göran Östlund. Ruben Östlund anses vara en av denna tids med framgångsrika regissörer. Bland kända filmer han regisserat finns Gitarrmongot, De ofrivilliga och Turist.

Karriär

Ruben Östlund bedrev registudier vid Högskolan för Fotografi och Film 1998–2001. I slutet av 1990-talet gjorde han filmer om snösport. År 2000 så regisserade han en dokumentär och efter det så kom hans långfilmsdebut med Gitarrmongot. Med filmen De ofrivilliga 2008 fick han sitt genombrott, både nationellt och internationellt. Det ledde till filmen Play som hade sin världspremiär på Filmfestivalen i Cannes 2011, i sektionen Directors Fortnight. Den filmen har även visats vid större filmfestivaler världen runt, samt att den filmen var Sveriges bidrag till Oscar-kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film.

Filmografi

Östlund gjorde kortfilmen Låt dom andra sköta kärleken, 2001 samt Familj igen 2001. Hans första långfilm kom 2004 och det var Gitarrmongot. 2005 gjorde han åter igen en kortfilm, Scen nr: 6882 ur mitt liv samt Nattbad, 2006. Hans andra långfilm kom 2008 och det var De ofrivillige. 2009 gjorde han åter en kortfilm som hette Händelse vid en bank. Långfilm nummer tre var Play, 2011 och 2014 kom Turist. The Square kom 2017.

Priser

Östlund har varit nominerad samt vunnit många guldbaggar. Filmen De ofrivillige fick pris för bästa manus och publikpriset Star Audience Award vid Stockholms Filmfestival samt nominerad för en Oscar. För kortfilmen Händelser vid en bank fick Östlund Guldbjörnen, vid Filmfestivalen i Berlin. Filmen Play har fått priset Coup de Coeur samt en Guldbagge. Filmen Turist har fått Svenska Filmkritikerförbundets pris Greta samt sex guldbaggar. Ruben Östlund fick 2020 H.M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken för betydande insatser inom svensk film. Dessutom har Östlund fått Guldpalmen, som är Filmfestivalen i Cannes finaste pris. Det 2017 för filmen Square.

Trivia

När Östlund gjorde sitt examensarbete som heter Familj igen, så återförenande han sina föräldrar som då varit skilda i 23 år.

Privatliv

Ruben Östlund har varit gift med regissören Andrea Östlund, som han har tvillingdöttrar med. Han har även haft en relation med regissören Katja Wik. Sedan 2017 är Ruben i en relation med tyska modefotografen Syna Görcz.

Fakta

  • Namn: Claes Olle Ruben Östlund
  • Födelsedag: 13 april 1974
  • Födelsestad: Göteborg
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Catarina och Claes-Göran Östlund
  • Syskon: -
  • Barn: två döttrar
Loading spinner