Teresa Fabik

Om Teresa Fabik

Teresa Fabik född 1976 är en svensk filmregissör och manusförfattare. Hon växte upp på Hasselstigen i Södertälje. Hennes föräldrar är Inger och Peter, samt att hon har tre syskon. Teresa är gift med Niklas Olsson och har en dotter tillsammans med honom. Bland kända filmer som Teresa Fabik regisserat finns Hip Hip Hora, Prinsessa och Små citroner gula.

Karriär

Teresa Fabik pluggade filmvetenskap vid Stockholms universitet. Sedan vidareutbildade hon sig vid Stockholms filmskola. Hennes regidebut bestod av kortfilmen Som andra, år 2000. År 2004 regisserade hon sin första långfilm som var Hip Hip Hora och med den fick hon ett stort genomslag. Filmen i sig kom även att användas i svenska skolor i undervisningssyfte. Filmen mottog även priserna Drömfångaren och Canal+award.

Filmografi

Teresa Fabik började med att regissera och skriva manus för kortfilmerna Som andra och En sista vals, 2000 o h 2001. Hennes långfilmsdebut kom 2004 med Hip Hip Hora, som hon både regisserade och skrev manus till. Därefter kom Prinsessa 2009 och Små citroner gula, 2013. Utöver detta har Teresa även producerat, varit produktionsledare samt ljudtekniker.

Priser

Fabik har nominerats till guldbaggen flera gånger om. Dels för bästa regi och bästa manuskript av filmen Prinsessa. För filmen Hip Hip Hora mottog hon även priserna Drömfångaren och Canal+award samt Kurt Linder-stipendium för samma film. Filmen vann även kategorin "Best Nordic newcomer" under Amanda Awards i Norge. 2013 mottog hon även LT:s kulturpris, det för sitt arbete inom filmen och för skapandet av filmerna Hip hip hora, Prinsessa och Små citroner gula.

Trivia

Filmen Små citroner gula är den första film Fabik endast regisserat utan att skrivit manus till. Den är baserad på Kajsa Ingemarssons roman med samma titel. I filmen medverkar Teresas mamma, Inger Öjerbro, som spelar en restauranggäst.

Filmen Hip Hip Hora användes som undervisningsmaterial i svenska skolor, det som ett led i arbetet med satsningen på ökad jämställdhet.

Privatliv

Teresa Fabik gifte sig med Niklas Olsson och tillsammans har de dottern Luna. Teresas mamma heter Inger Öjebro och hon är en svensk skådespelare. Hennes pappa är Peter Fabik. Hon har även tre syskon.

Fakta

  • Namn: Teresa Sunniva Kristina Fabik
  • Födelsedag: 8 juli 1976
  • Födelsestad: Södertälje
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Inger Öjebro och Peter Fabik
  • Syskon: 3 syskon
  • Barn: Luna
Loading spinner