Tomas Alfredson

Om Tomas Alfredson

Tomas Alfredsson född 1965 är en svensk regissör. Han är son till Gunilla och Hans Alfredson samt bror till Daniel Alfredsson, som även han är regissör. Tomas är medlem i det så kallade Killinggänget så väl som att han regisserar dem. Han har regisserat filmer som Fyra nyanser av brunt och Låt den rätte komma in.

Karriär

Tomas Alfredson var med sin far, Hans Alfredson på filminspelningar varje sommar redan som ung. Han medverkade även i mindre roller på den tiden. Hans egen karriär startade vid Svensk Filmindustri. Efter det så började han jobba på den då nystartade kanalen TV4. Han jobbade då bland annat med programmen Jeopardy och Fångarna på fortet. Senare gick han över till SVT där han debuterade som regissör. Det med serien Bert. Hans debut som långfilmsregissör kom med filmen Bert – den siste oskulden, 1995. Under 1999 blev han en medlem i Killinggänget och verkar som deras regissör. Första filmen han regisserade med detta gäng var Torsk på Tallinn. Han har även filmatiserat John le Carrés Mullvaden, med namnet Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

Filmografi

Till en början regisserade Tomas flera serier för tv och hans första långfilm var som sagt Bert – den siste oskulden, 1995. Sedan 1999 regisserade han Torsk på Tallinn. Efter det har han varvat med att regissera serier och filmer om vartannat. 2004 regisserade han Fyra nyanser av brunt. Under 2005 regisserade han fem serier samt det årets julkalender, som var En decemberdröm. 2008 regisserade han Låt den rätte komma in. Därefter har han regisserat Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Snömannen, Bermans Reliquarium och Se upp för Jönssonligan.

Priser

För Fyra nyanser av brunt samt Låt den rätte komma in fick Tomas Alfredson guldbaggen för bästa regi. Filmen Tinker, Tailor, Soldier, Spy blev nominerad för en Oscar, samt att den utsågs till bästa brittiska film på BAFTA Awards.

Trivia

2012 så blev det offentligt att Alfredson skulle göra en nyinspelning av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. Filmens budget var på 200 miljoner kronor, men hela produktionen var otursförföljd samt att man har startat om projektet ett flertal gånger. Alfredson sa 2018 att han har fortfarande avsikt att göra filmen.

Privatliv

Tomas växte upp med en frånvarande fader. Hasse Alfredson, hans pappa, var ofta borta, på filminspelningar och annat. Tomas blev därför mestadels uppfostrad av sin mor. Han har en bror, Daniel Alfredson, som även han jobbar som regissör. Tidigare var han gift med Cissi Elwin (1992–1999), som han har två barn med, Maja och Petter.

Fakta

  • Namn: Hans Christian Tomas Alfredson
  • Födelsedag: 1 april 1965
  • Födelsestad: Lidingö, Stockholm
  • Nationalitet: Svensk
  • Föräldrar: Hans Alfredson, Gunilla Alfredson
  • Syskon: Daniel Alfredson
  • Barn: Maja och Petter
Loading spinner