Toy Story-franchisen började med en datoranimerad film med samma namn som släpptes år 1995. Den producerades av Pixar Animation Studios och släpptes av Walt Disney Studios Motion Pictures. Filmen kretsar kring konceptet att leksaker kommer till liv när människor inte är i närheten eller av annan anledning inte kan se dem. Toy Story blev en omedelbar succé, vilket har lett till att tre uppföljare har gjorts. Dessutom är franchisen den 21:a mest inkomstbringande i världen och den befinner sig på fjärde plats om vi ser till animerade franchises. Bara filmerna, med en total budget på 520 miljoner dollar, har dragit in mer än 2,8 biljoner dollar världen över. Lägg till ett antal serier, TV-specialer, nyare kortfilmer, videospel, seriemagasin, musikaler, attraktioner på nöjesfält, otaliga leksaker och en rad andra prylar på det så kan du nog själv räkna ut att den totala summan blir betydligt högre än så. Alla fyra filmer har också blivit väl mottagna av såväl kritiker som annan publik. Faktum är att Toy Story är den tredje animerade filmen någonsin att bli nominerad till ett pris (Academy Award for Best Picture) på Oscarsgalan.
Fyra filmer om leksaker
År 1995 släppte Disney och Pixar filmen Toy Story, som då blev den första helt och hållet datoranimerade långfilmen. Handlingen tar sin början med pojken Andy, som får actionfiguren Buzz Lightyear i julklapp av sina föräldrar. Vad inte han, eller någon annan människa, vet är att leksakerna kan komma till liv så fort ingen människa är i närheten. Vi får därefter följa en berättelse om Andys leksaker med karaktären Buzz i centrum. Andys gamla leksak Sheriff Woody tror att han har blivit ersatt som Andys favoritleksak när Buzz dyker upp i barnrummet, vilket får honom att vilja röja Buzz ur vägen. Efter en incident som liknar ett mordförsök gör Woody istället sitt bästa för att rädda Buzz från kommande händelser skapade av den elaka grannpojken Sid Phillips. Såväl den första som den andra filmen i serien, Toy Story 2 (1999) är regisserad av John Lasseter. Toy Story 3 lanserades år 2010 och regisserades av Lee Unkrich och under 2019 släpptes den fjärde delen av filmserien, Toy Story 4. Den regisserades av Josh Cooley. Alla filmer följer samma koncept, men för varje film får vi bekanta oss med nya karaktärer. Redan i den första medverkade många kända namn, så som Tim Allen (Buzz) och Tom Hanks (Sheriff Woody). Andra skådespelare som har medverkat i Toy Story-filmerna är Michael Keaton, Keanu Reeves och Timothy Dalton. Endast efter en vecka på filmduken hade Toy Story 1 dragit in svindlande 39,1 miljoner dollar. Uppföljarna har dragit in ännu mer pengar i samband med sina lanseringar, vilket visar på Toy Story-franchisens popularitet. Samtliga filmer har också blivit nominerade till olika priser, däribland Best Original Screenplay på Oscarsgalan (den första delen av filmserien) och Best Motion Picture på Golden Globe-galan (den andra delen av filmserien). Den tredje delen i filmserien kammade hem två Oscars-statyetter för Best Animated Feature och Best Original Song.
Serier, videospel, attraktioner och andra medier
Toy Storys popularitet gjorde att Disney och Pixar valde att utveckla konceptet till att innefatta mycket mer än filmer. Bara ett år efter premiären av den första filmen skapades en miniserie vid namn Toy Story Treats och som visades på ABC Saturday Morning. Det har också gjort ett antal TV-specialer med Toy Story-tema, så som "Toy Story of Terror!" med Halloween-tema och "Toy Story That Time Forgot" med jultema. Som ett komplement till långfilmerna lanserade även Pixar den animerade kortfilmen Toy Story Toons: Hawaiian Vacation (2011) och Toy Story Toons: Partysaurus Rex (2012). Toy Story finns även som videospel och karaktärerna figurerar i flertalet dataspel. Det är inte bara på TV och dator som du kan möta karaktärerna från filmen, tidigt började leksaker, sängkläder, kläder och andra saker tillverkas med Toy Story-motiv. Redan innan den första filmen släpptes hade 250 000 actionfigurer av Buzz och Woody sålts, vilket tyder på att marknadsföring med hjälp av handelsvaror var något som Disney och Pixar satsade på tidigt. Från 2009 och framåt har även konceptet lanserats i seriemagasin, däribland Toy Story: Mysterious Stranger (2009) och Toy Story magazine (2010). Som om inte allt detta är nog finns det attraktioner på nöjesfält och musikaler som är baserade på Toy Story-franchisen. Allt detta visar vilken stort inflytande Toy Story-filmerna har haft på filmindustrin, men framför allt är det den (då) innovativa datoranimeringen som har satt störst spår - det är viktigt att komma ihåg att inget som liknade Toy Story-filmen hade gjorts tidigare och att såväl barn som vuxna på 1990-talet var vana vid klassisk animering, det vill säga tecknade filmer.
Toy Story - en fantasifull värld som lockar stora som små
Franchisen kring Toy Story inleddes tidigt och har idag kommit att bli en av de största sådana i världen. Var du än befinner dig kan du med stor sannolikhet hitta filmer, böcker, serietidningar, spel, kläder och gosedjur med Toy Story-tema. Filmserien hade premiär med Toy Story 1 år 1995 och under 2019 släpptes den senaste delen vid namn Toy Story 4. Filmen utspelar sig ett par år efter den tredje delen och nu bor Woody, Buzz och resten av gänget med en ny ägare. De får följa med ägaren Bonnie på en familjeresa, där Woody får tampas med känslan av att känna sig övergiven av sin ägare. Huruvida fler filmer inom Toy Story-franchisen kommer lanseras eller inte återstår att se, men tills dess kan du njuta av de fyra första långfilmerna hos Blockbuster. Om du vill se en av dem eller kanske se alla under en och samma dag räcker det med att hyra filmen, men om du vill kunna ta dig igenom dem i din egen takt och se dem fler gånger kan du med fördel välja att köpa filmerna hos Blockbuster. Du skapar en profil på hemsidan, men behöver däremot inte starta ett abonnemang eller prenumeration. Det innebär att du bara betalar för de filmer som du själv väljer att se.